De situatie in Tihange lijkt met de week zorgelijker te worden. Het Federaal agentschap Nucleaire Controle van België heeft in al haar "wijsheid" besloten om op zeer korte termijn reactor "II" in Tihange te gaan herstarten. Dit ondanks vele duizenden scheurtjes die zijn gevonden in dit reactorvat. Een onverantwoorde en onbegrijpelijke keuze! Zou u een fluitketel kopen met duizenden scheurtjes en die dan toch gaan gebruiken?
De nieuwe directeur van het FANC denkt dat dat wel moet kunnen. De goede man is de voormalige directeur van Doel, een andere kerncentrale in België. Toen deze mens een paar maanden geleden benoemd werd sprak men in België de verontwaardiging hierover uit door te zeggen "stroper wordt boswachter"...

Het gaat dus niet goed in Tihange. De centrale, die al lang over haar houdbaarheidsdatum heen is, gaat gewoon door met het produceren van stroom en dat op de meest onveilige manier die maar denkbaar is. Nucleaire energieopwekking is al onveilig maar door dat ook nog eens te gaan  doen in een defecte reactor...
De milieuorganisaties staan inmiddels op hun kop. GreenPeace en allerlei andere anti-nucleaire-organisaties waar wij als GroenLinks Eijsden-Margraten contact mee hebben zullen dan ook op korte termijn komen met acties om te protesteren. Zo staat er, op korte termijn, een protestmanifestatie op het "Drielandenpunt" op stapel waar wij, GroenLinks Eijsden-Margraten als het even kan, ook bij aanwezig zullen zijn.

Er is echter ook goed nieuws te vermelden. Onze afdeling heeft een gesprek gehad met een vertegenwoordiger van de "Veiligheidsregio Zuid-Limburg" en de Burgemeester van onze gemeente.
Over de inhoud van dit gesprek mogen we nog niet uitwijden maar de veiligheidsdiensten lijken zeeer betrokken bij het "Nucleaire probleem" van Zuid-Limburg en onze indruk is dat "Tihange" inmiddels hoog op de agenda staat en er serieus werkt van gemaakt lijkt te worden.

Er is echter maar één echte oplossing die het veiliger maakt om naast drie kernreactoren te wonen en die is heel eenvoudig: SLUIT TIHANGE.

Helaas zijn de economische belangen van de kernenergielobby echter zo groot dat men nog steeds kiest voor GELD boven veiligheid.

Werk aan de winkel dus!